Previous Next
ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΚΥΦΟΠΛΑΣΤΙΚΗ - ΣΠΟΝΔΥΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Τα κατάγματα της θωρακοοσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αποτελούν ολοένα και αυξανόμενη σε συχνότητα πάθηση αλλά ταυτόχρονα και πλήρως αντιμετωπίσιμη.
Η πλειονοτητά τους αφορά τα συμπιεστικά κατάγματα τα οποία συμβαίνουν στο σώμα του σπονδύλου σε ασθενείς άνω των 50 ετών (μετά από μικρή πτώση ή την ανασήκωση μετρίου βάρους) και οφείλονται σε προϋπάρχουσα πάθηση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση της ανθεκτικότητας των σπονδύλων. Η κατηγορία αυτών των καταγμάτων στην πλειονοτητά τους δεν επηρεάζουν την σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης και συμβαίνουν σε ασθενής με οστεοπόρωση (πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής), σε ποσοστό άνω του 90%, αλλά ορισμένες φορές οφείλονται σε κακοήθειες όπως μεταστάσεις, πολλαπλούν μυέλωμα κ.α.
Ο έντονος πόνος ο οποίος επιδεινώνεται με την κίνηση του σώματος και η απουσία νευρολογικού ελλείματος αποτελούν την χαρακτηριστική κλινική εικόνα που σε συνδυασμό με τον κατάλληλο απεικονιστικό έλεγχο θέτουν την διάγνωση.
Συνήθως παρατηρούνται στην κατώτερη θωρακική και ανώτερη οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και η αντιμετώπισή τους είναι αρκετά απλή. Δεν χρειάζεται πλέον η διενέργεια μεγάλων και πολύπλοκων επεμβάσεων (σπονδυλοδεσία), οι οποίες έχουν μεγάλο ποσοστό επιπλοκών ιδίως σε ηλικιωμένους ασθενεις. Επιπλέον, αποφεύγεται η μακρόχρονη παραμονή των ασθενών στο κρεβάτι και δεν χρειάζεται η εφαρμογή κηδεμόνων της σπονδυλικής στήλης (ζώνες, νάρθηκες κλπ).
Η νευροχειρουργική αντιμετώπιση αυτών των ασθενών γίνεται με την διαδερμική (χωρίς τομή) ανάταξη του κατάγματος (κυφοπλαστική), η οποία έχει ως στόχο την πλήρη ανακούφιση από 

τον πόνο και την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς εντός 12ώρου, καθόσον επιστρέφουν στην οικία τους και στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Το όφελος για τον ασθενή είναι πολλαπλό καθόσον απαλάσεται άμεσα και πλήρως από τον πόνο αλλά ταυτόχρονα γίνεται ανάταξη του ύψους του σπονδύλου και της κύφωσης που θα οδηγήσουν σε μετεγενέστερα προβλήματα. Η ίδια

 τεχνική εφαρμόζεται και σε κακοήθειες με την διαφορά ότι δείγμα από το σώμα του σπονδύλου στέλνεται για ιστοπαθολογική εξέταση.
Η νευροχειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών με κατάγματα της σπονδυλικής στήλης έχει ως πρωταρχικό στόχο την πλήρη ανακούφιση από τον πόνο και ταυτόχρονα την άμεση κινητοποίηση με αποτέλεσμα την μικρότερη οικογενειακή, ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση.